петак, 30. мај 2014.

VRSTE AKVARIJUMSKIH RIBA

U ovom delu prvenstveno skrećem pažnju na ribice koje najčešće nailazimo u prodavnicama.Neću pisati o nikakvim podelama jer je prevelika  u akvaristici postoji preko 20.000 vrsta riba. Takođe neću pisati o razmnožavanju riba jer kada to odlučite da radite moje litanije vam više neće trebati bićete uveliko iskusan akvarista.

Ancistrus cirrhosus - Ancistrus 

Velicina: 11-15cm 
Temperatura: 22-26 C   
Kvalitet vode: pH: 5.8 - 7.6 dGH: 4.0 - 18.0

To su vrlo tolerantne ribe koje dobro podnose razne uslove u vodi, otporni su na razne bolesti, izvrsni su čistači, no osjetljivi su na manjak kiseonika u vodi. Blagi su i idealni sa ostalim ribama, iako se može dogoditi netolerantnost dva mužjaka na malom prostoru. Po cijelom telu, osim po trbuhu, ove smeđe ribe posute su svetlim tačkicama. Normalno je da menjaju nijanse, kao i da su ponekad ili uvek isprešarani raznim, flekama. Narastu do 12 cm, pa je poželjno ih držati u više od 100 l. Glava im je velika, s donje strane imaju ogromna okrugla usta s kojima se priljepe na staklo i tako klize jedući alge.


Hyipostomus plecostomus - Plekostomus

Velicina: 45-50cm
Temperatura: 22-28 C
Kvalitet vode: pH: 6.4 - 7.2 dGH: 10.0 - 25.0

Takodje tolerantna riba koja dobro podnosi razne uslove kao i Ancistrus samo obratite pažnju ova riba zna da naraste puno. Jede svu vrstu hrane a najviše algi.

Brochis splendes - muljas

Velicina: 8cm
Temperatura: 22-28 C
Kvalitet vode: pH: 5.8 - 8.0 dGH: 2.0 - 30.0 

 Prihvata svaku ponuđenu hranu, a posebno crve. Karakterističnog izgleda za ovaj rod.Miroljubiva riba koja se drži dna i pliva u grupama. Zavisno od količine kiseonika različito često će izlaziti na površinu. Tom prilikom najčešće pliva strelovito na gore i nazad. Ukoliko ovakvi izroni postanu česti, npr. svakih 1-2 minuta to može ukazati na smanjenu količinu kiseonika ili neki drugi uzrok otežanog disanja. Vrlo je popularna riba i zastupljena je u akvaristici. U akvarijumu se ponaša u opštem maniru Coriyoras-a što znači da zahteva biljke u akvarijumu i slabije osvetljenje. Trebalo bi ih držati u grupi od nekoliko primeraka. Voda treba da je neutralna i srednje tvrdoće, a podloga što finija.

Balantiocheilos melanopterus - Ajkulica

Velicina: 30-40cm
Temperatura: 22-29 C
Kvalitet vode: pH: 5.8 - 7.9 dGH: 4.0 - 12.0

Posto se u prirodi uglavnom hrane sa larvama komaraca i fitoplanktonom tako da im je i u akvarijumu larva komaraca najomiljenije hrana mada ce pojesti i svu vrstu suve hrane sto im date. Iako ova riba po svojoj velicini mozda deluje kao opasna a i dobila je naziv ajkulica ona je u stvari miroljubiva i moze da zivi u zajednici sa drugim ribama. Ono sto je bitno za nju je da ima prostora za plivanje jer ce se tad mnogo lepse i prijatnije osecati. Ona je vrlo popularna riba kod akvarista bas zbog svog izgleda i moze se cesto videti u kucnim akvarijumima. Tad je riba obicno mlada i nije toliko velika pa joj neki manji akvarijum ne predstavlja toliki problem, medjutim vremenom kako riba raste ipak bi joj trebalo obezbediti vece akvarijume jer ce se u suprotnom samo patiti.



Betta splendens - Borac  

Velicina: 6-8cm
Temperatura: 23-30 C
Kvalitet vode: pH: 6.2 - 7.9 dGH: 4.0 - 25.0

Prekrasna riba koja svojim dugim perajama i izrazitom bojom oživljava svaki akvarij. Borac je dvodihalica, što znači da može udisati i atmosferski zrak. Nikako nemojte u akvarijum držati više od 1 mužjaka jer su se oni u stanju boriti i do smrti. Nekada se se na Dalekom Istoku održavale borbe tih riba koje su sada, na sreću, zabranjene. Vrlo su otporne na sve uslove  i razne bolesti, ali su jako podležni parazitskom oboljenju velvetu, tj. Oodiniumu, no srećom ta se bolest lako leči lekom ili dodavanjem soli u akvarijum koja ne šteti ribama te bi se bolesna riba trebala odvojiti u poseban akvarijum. Idealno bi bilo držati u akvariju jednoga mužjaka i nekoliko ženki.


Brachzdanio rerio - Zebrice 
Velicina: 5-7cm
Temperatura: 18-26 C
 
Kvalitet vode: pH: 6.5 - 7.2 dGH: 4.0 - 12.0 

Brachydanio rerio odnosno zebrice su omiljene i opste poznate jatne ribe pogodne za svakog pocetnika. Zebrice su dobri plivaci, hitre su i vesele, tesko ih je uloviti. Najcesce su tik uz povrsinu vode ali se rado "motaju" svuda unaokolo. Postoje i sa dugim perajima. Prilicno su druzeljubive i vole da se jure medju liscem podvodnog bilja.Zebrice i nisu toliko male ribe, zenka moze narasti i do 7cm, a muzjaci su tek nesto malo manji. Koliko ce porasti prvenstveno zavisi od velicine akvarijuma i kvalitetne ishrane. Cesta greska na pocetku je kupovina jednog para. Krenite bar sa tri para. Podloga za zebrice bi trebalo da je od finog, tamnijeg peska. Po njoj se pospe mestimicno sitniji sljunak, pa se medju njima zasade mekolisnate biljke koje ne rastu u visinu vec u sirinu (sagitarija, javanska mahovina...)
Da se ne bi desilo da zebrice budu gotovo neprimetne, u akvarijum sa njima uselimo samo odgovarajuce ribe. Druga je stvar ako zelimo da imamo sem ozebrice. U tom slucaju moramo povecati jato. Sa zebricama se obicno kombinuju manje i hitrije ribe a vrlo cesto i zivorotke sitnijih razmera (platike, gupikje...) 


Carassius auratus - Zlatna ribica - Japanka

Velicina: 16-20cm
Temperatura: 15-30 C
Kvalitet vode: pH: 6.0 - 8.0 dGH: 4.0 - 18.0 

Spada u grupu hladnokrvnih ribica i može se držati i bez grejačau akvarijumu, što znači na sobnoj temperaturi. Lepo izgleda i ima veliki broj varijateta. Nije izbirljiva u ishrani i ne traži preterane uslove. Nemojte je držati sa ribama koje zahtevaju veću konstantnu temperaturu poput predhodno gore navedenih.Zbog svoje otpornosti pogodne su za uzgajivače početnike, a zbog vizualne atraktivnosti omiljene je među vlasnicima vrtnih jezeraca.

Mikrogeophagus ramirezi - Ramirezi

Velicina: 8-10cm
Temperatura: 23-30 C
Kvalitet vode: pH: 5.0 - 7.0 dGH: 0.0 - 12.0


Spada u porodicu patuljastih ciklida i naraste do nekih 7-8 cm. Miroljubiva je riba iako pripada porodici ciklida stoga ga se može držati u kombinaciji s manjim ribama kao što su tetre pa sve do kombinacija s diskusima.Imaju grimiznu boju koja se pod svjetlom preliva sa svim duginim bojama.Ramirezi su osjetljivije ribe pogotovo na razne napade bakterija stoga je potrebno redovito održavanje akvarijuma i kvalitetna ishrana kako bi se naši ramirezi osjećali što bolje i ne bi obolevali, tim gore jer su osjetljivi na ljekove. 


Parcheirodon innesi - Neonke

Velicina: 3-4cm
Temperatura: 20-25 C
Kvalitet vode: pH: 5.5 - 7.5 dGH: 0.0 - 18.0


Po obliku i boji tijela ova je riba vrlo slična drugoj, jednako zastupljenoj, pripadnici istoga roda - plavoj neonki. Smatra se nešto težom za držanje od nje, a razlikujemo je po tome što crvena pruga prati plavu do kraja tijela, a ne završava oko sredine, kao kod plave. Vrlo je aktivna i zanimljiva ribica koja živi u jatima, a posebno dolazi do izražaja u većim jatima. Jedu svu hranu koju ponudimo. Iako su to ribe mekih, kiselih voda, već su odavno priviknute na naše tvrde, te nisu zahtjevne što se pH vrijednosti tiče, osim ako ih ne želimo razmnožavati - u tom slučaju nizak Ph je neophodan.


Poecilia latipinna - Molly

Velicina: 10-15cm
Temperatura: 20-30 C
Kvalitet vode: pH: 6.0 - 8.0 dGH: 4.0 - 20.0

 Moli (ili moli molike) Su Ribe bočatnih Voda iz Roda Poecilia, Porodice živorotki. Sve Ribe Roda Poecilia Su poularne akvarijumske ribe. Sve, OSIM guppiija. Boja tijela se krece od žute, maslinaste, sive, srebrene, crne pa do zelene boje, a telo je često prošarano mrljama nepravilno raspoređenim navedenih boja. Mužjaci kao i velike ženke, znaju biti agresivni prema ostalim ribama, ali ih nikada ne povrede. Mogu se držati sa svim miroljubivim vrstama.Mollije se dobro razvijaju i razmnožavaju kako u slatkoj, tako i u poluslanoj vodi. Mogu se i potpuno aklimatizovati na uslove života u morskim akvarijumima.Osnovni životni uslovi riba ovoga roda ne razlikuju se bitnije od zahteva ostalih živorotki - Razlika je samo u ishrani i njihovoj neobičnoj sposobnosti da izdrže veliki salinitet vode. Mollije, naime, pored zooplanktona rado konzumiraju hranu biljnog porijekla i vreme provode čupkajući alge i zeljaste dijelove vodenog bilja. U pogledu ishrane i hemizma vode, Molli sam velifere Imaju jednake zahtjeve.

Petrophyllum scalare - Skalari 

Velicina: 12-15cm
Temperatura: 23-29 C
Kvalitet vode: pH: 5.3 - 7.6 dGH: 5.0 - 18.0

Skalari su slatkovodne ribe iz Roda Pterophillum, Porodice ciklida . Rodom sačinjavaju tri vrste riba, od kojih se sve odlikuju sa strana spljoštenim telom u obliku diska. Ove ribe su poreklom iz bistrih sporotekućih voda reke Amazon, njenih pritoka i nekih Jezera Južne Amerike. Skalari još kao mlade ribe stvore monogamne parove u kojima ostaju sa istim partnerom do kraja života. Kao i vecina ciklida, oni predstavljaju izvrsne roditelje koji će svoju ikru i sam mlađ braniti od predatora. U akvaristici su zbog svoje smirenosti i gracioznosti vrlo popularne ribe, te su jedni od ciklida najčešće držanih.Iako ih kupujemo kao male ribe, kasnije zahtevaju duboke akvarijume.


Ksiphophorus hellerii - Ksifo

Velicina: 10-12cm
Temperatura: 21-28 C
Kvalitet vode: pH: 7.0 - 8.0 dGH: 12.0 - 18.0 

Ksife Su slatkovodne ribe iz roda Ksiphophorus, porodice živorotki. Rodom ksiphophorus obuhvata još jednu vrstu, poznatu pod imenom Plati, koja se od ksifa razlikuje samo po nedostatku repnog produžetka i nešto manjeg rasta.
Varijeteti u žutoj i crvenoj boji, sa ili bez crnih tackica, tuksedo varijteti, ksife sa crnim i crvenim očima ... Osnovne karakteristike ovoga roda se uglavnom odnose na mužjake - prepoznatljivi su po repnom peraju u dugačkom obliku mača sam izraženom, crnom ili mrkozelenom gonopodijom, kopulacionim organom živorotki, koji se nalazi duž donje strane tela. Ženke nemaju repno peraje produženu, te su u osnovi vrlo slične mollija ženkama. Mužjaci dostižu maksimalnu dužinu od 14 cm, a ženke i do 16 cm.
Ksife nemaju visoke prohteve ribe. Njihova prehrana u prirodi uključuje insekte i njihove larve, zooplanktona i ponešto biljne hrane.
Vrlo su temperamentne i najbolji ugođaj pružit će ako im se omogući dovoljno veliki akvarijum. Gusto zasađeni akvarijumi su omiljeni  kisfama, pogodni su i za skrivanje mladunaca od proždrljivih roditelja. Ksife su generalno miroljubive ribe  mada mogu pokazivati određenu agresivnost prema drugim ribama da bi se sve svelo na kratku jurnjavu koja uglavnom završi bez povreda.

Poecilia reticulata - Guppy

Velicina: 4-7cm
Temperatura: 21-28 C
Kvalitet vode: pH: 7.0 - 8.0 dGH: 12.0 - 18.0 

Guppi (gupi), je slatkovodna riba iz porodice živorortki. Jedna je od najpopularnijih akvarijumskih riba omiljena medju akvaristima početnicima, Zbog lakog gajenja i razmnožavanja. Kao i kod većine živorotki, ženke su veće od mužjaka. Odrasla zenka duga je oko 6 cm, a odrasli mužjak oko 4 cm. Mužjaci imaju kratko, ali impresivno repno peraje obojeno, dok su ženke obicno sive i neugledne.  Nisu zahtjevne po pitanju  vode i temperatura, pa se brzo i lako prilagođavaju raznim akvarijumskim uslovima. Optimalna temperatura krece se od 22 do 25 ° C, ali mogu podnijeti temperaturu i do 15 ° C.  Guppiji mogu podnijeti i veliki salinitet vode.
Miroljubiva je prema drugim vrstama i stoga podesna za društvene akvarijume. Ne Treba je držati sa većim ribama kojima bi mogla postati plen niti sa ribama koje vole grickati peraja drugih riba kao što su tetrazone. Mužjaci znaju biti agresivni jedni prema drugima, znaju često biti i naporni za ženke kojima se stalno udvaraju. Iz tog razloga je preporučeno držati jednoga mužjaka i do četiri ženke.


Нема коментара:

Постави коментар