субота, 31. мај 2014.

POTREBNA OSNOVNA OPREMA



U ovom delu opisaću vam samo neku osnovnu opremu koja vam je u samom startu potrebna. U zavisnosti za koji se tip akvarijuma opredelite biće vam potrebna i različita oprema. Slike su više ilustracije radi obzirom da postoji veliki broj konstrukcijskih rešenja za jednu istu stvar.



AKVARIJUM SA SPOLJNIM FILTEROM

OPREMA ZA FILTER
                                                                     Filtracioni sundjer
Sundjer, namenjen za akvaristiku odredjene gustine. Zaustavlja nečistoću iz akvarijuma i filtrira vodu, napominjem da ne tražite alternativu kako bi eventualno platili manje kupujući obične sundjere u marketima. Obični sundjeri su gušći manje propuštaju vodu i prebrzo se natope nećistoćama i zahtevaće od vas preterano mnogo puta čišćenje istog.OBAVEZAN deo filtera.







Filtraciona vata
Filtraciona vata (nije konvencionalna vata koja se koristi u domaćinstvu) je finiji specijalni filtracioni materijal namenjen akvaristici.OBAVEZAN deo filtera.






Aktivni ugalj
Neću posebno opisivati ulogu aktivnog uglja u filteru. Ono što aktivni ugalj radi u medicini u akvarijumu je od iste koristi, što znači da upija tj.ne propušta štetne materije nazad u akvarijum. NIJE OBAVEZAN deo filtera.










Keramički biološki filtracioni materijal







Plastične biološke kugle

U zavisnosti od veličine filtera možete koristiti jednu od navedenih vrsta bioloških filtracionih materijala ili kombinaciju više vrsta u svakom slučaju ne možete pogrešiti, iz ličnog iskustva prednost dajem keramičkim kuglicama.
OBAVEZAN deo filtera.




Pumpa za vodu
Raznih oblika i veličina, ono na šta treba da obratite pažnju jeste njena snaga tj. koju  količinu vode propusti za jedan sat. Ovo je direktno vezano za veličinu vašeg akvarijuma, vodite se time da vam pumpa bude toliko snažna da  celokupnu vodu iz akvarijuma ''okrene'' bar tri puta u toku jednog sata.Primera radi za akvarijum od 100 litar, potrebna pumpa je ona od 300 l/h ili jača.OBAVEZAN deo filtera.





Cevi i creva
Cevi i creva vam služe za protok vode iz i u akvarijum. 
U jednom kraju filtera je ''uronjena'' i u filter i u akvarijum i ta cev vam prenosi vodu iz akvarijuma u filter. Sa druge strane filtera crevo monirate na pumpu (prilikom kupovine pumpe za vodu ne dobijate crevo) i njime vraćate vodu iz filtera u akvarijum. OBAVEZAN deo filtera.
Ako vam je malo ovo zbunjujuće kako funkcioniše spoljni filter možete pogledati OVDE.






TOLIKO O SPOLJNJEM FILTERU. I ZAPAMTITE MOŽETE SAMI KONSTRUISATI SVOJ FILTER VODEĆI SE PRAVILOM OD GRUBLJEG KA FINIJIM MATERIJALIMA.

SVAKI AKVARIJUM IMA OBAVEZNE DELOVE OPREME



Termometar
Različitih oblika i veličina i svi rade isto.Termometar vam služi da pratite temperaturu vode u akvarijumu i obavezan je sastavni deo svakog akvarijuma.






Rasveta- Osvetljenje akvarijuma
Veoma bitan deo opreme svakog akvarijuma. Od estetske do funkcionalne upotrebe proizvodi se u velikom broju različitih dimenzija i potreba. Možete koristiti obične neonke ili pak specijalne koje će učiniti da vaš akvarijum izgleda što prirodnije ili čak naglasiti pojedine boje riba, primera radi Plavu ili Crvenu.





Grejač
Obavezan deo svakog akvarijuma i ne treba ga posebno opisivati. Današnja konstrukcija grejača je takva da možete da podesite željenu temperaturu i zaboravite da ga imate.










AKVARIJUMI BEZ SPOLJNJEG FILTERA                                      Unutrašnji filter

U ovim akvarijumima pored obavezne opreme ZA AKVARIJUM dodajete unutrašnji filter. Takodje pravilo kao kod pumpe za spoljnji filter vodite se veličinom vašeg akvarijuma i koristite odgovarajuću snagu. Unutrašnji filter ima istu funkciju i delove filtracionih materijala kao i spoljašnji s tim što je sve spojeno u jednom. 
Iskustveno nisam ljubitelj ove vrste filtriranja vode iz nekoliko razloga. Estetski, ova vrsta filtera zauzima mesto u akvarijumu i ne izgleda lepo, a druga stvar je ta što spoljni filter neuporedivo bolje filtrira vodu. Govorim šta je najbolje za vas, a vi svakako imate poslednju reč.

Korisna stvar bez koje se ne može.






O dodatnoj opremi možete pogledati OVDE.

Нема коментара:

Постави коментар