субота, 31. мај 2014.

ODRŽAVANJE AKVARIJUMA

Akvarijum sa biljkama
Akvarijum bez biljaka
Svašta ćete pronaći i pročitati na internetu od toga da trebate stvoriti odredjeni biotop nekog odredjenog prirodnog staništa do toga da možete sve i svašta kombinovati ili pak nešto izmedju. I sve je OK dokle god se držite osnovnih pricipa održavanja. ZAPAMTITE jedan akvarijum je SVET za sebe. VI STE GOSPODAR i ne može se porediti sa drugim, ono što savršeno funkcioniše u jednom ne mora nikako u drugom akvarijumu. OVAJ DEO JE JASAN.

Koji su to osnovni principi:
  1. Obezbedite dobar i funkcionalan filter
  2. Stabilna temperatura vode
  3. Odgovarajuće osvetljenje
  4. U početku nedeljno jednom zamenite 20% akvarijumske vode, svežom vodom, kasnije procenićete sami.
  5. Uspostavite prirodni ciklus ishrane

PA DA MALO BLIŽE POJASNIMO:
  1. Funkcionalno dobar filter je onaj filter koji će vam obezbediti dobro i kvalitetno filtriranje akvarijumske vode. U njemu će se zadržavati sve nečistoće, a ''dobre bakterije'' u delu sa BIO filterom razgradjivati materije koje ribe i drugi organizmi ispuštaju i koji su veoma štetni. Odgovarajuća pumpa za vodu obezbediće neophodnu i kvalitetnu cirkulaciju.
  2. Stabilna temperatura vode, ne treba puno filozofirati, ne osećamo se ni mi prijatno kad je čas hladno, čas vruće, tako je i u akvarijumu.
  3. Odgovarajuće osvetljenje je veoma važan faktor u jednom akvarijumu i određivaće vam rast i napredovanje pre svega biljnog sveta ali i nepotrebnih i dosadnih algi. Korigovanjem svetla smanjivaćete ili povećavati alge na vašem staklu. Neke biljke zahtevaju veću količinu svetlosti, a sa njom idu i alge tako da morate sami pronaći balans. Eksperimentišite i kad pronadjete pravu kobinaciju onda uživajte i držite se toga.
  4. Zamena vode, OBAVEZNA stvar iz nekoliko razloga. Pre svega unosite stalno svežu vodu, a sa njom i neophodan kiseonik. Životinjski svet u akvarijumu će vam na tome biti veoma zahvalan. Iz svog iskustva, lično nikada nisam koristio vodu sa česme već onu izvorsku, razlika je ogromna. Otkriću vam nešto što možda nećete naći nigde na internetu, a videćete i zašto. Danas za svoj akvarijum koristim RO uredjaj (Reverzna osmoza) i neću pisati o njemu već ću reći da je to set filtera (pogotovo ako na njemu dogradite filter za ostranjivanje kamenca koji nije u fabričkom setu, ovaj filter je jeftin i dostupan samo što ljudi ne znaju) gde na kraju dobijate odličan kvalitet vode koji je i za ljudsku upotrebu, a kamoli za akvarijum. Ovakvi uredjaji koštaju od 120 do 170 evra i rade istu stvar kao i filteri ''specijalizovani'' za ljudsku upotrebu, a koštaju par stotina pa čak i hiljade evra. Ovakvim uredjajem čuvate svoje i zdravlje svojih ukućana i naravno lep i zdrav akvarijum.Ako sam nekoga zagolicao evo kako i izgleda.
    RO uredjaj sa filterom za ostranjivanje kamenca

Dušikov ciklus


5.Šta je prirodni ciklis ishrane (Dušikov ciklus), nista drugo nego uspostavljanje nekog reda u akvarijumu. Kao i u prirodi, neko je na vrhu, neko na dnu lanca ishrane, i tako ga treba bukvalno postaviti. U akvarijumu su pored ukrasnih riba i one ribe koje vam se možda neće svideti ali su neophodne (popularni čistači), kao i druge životinje koje imaju istu ulogu. Slika govori više od reči CIKLUS ZATVOREN i verujte nećete imati problema. Ukoliko vam nešto nedostaje od svega navedenog odmah ćete primetiti sveopšte stanje u akvarijumu, kao i u našem svetu, zar ne?

Нема коментара:

Постави коментар