четвртак, 29. мај 2014.

HRANA I PREHRANA RIBA




Kada hranimo ribe, trebamo pripaziti na količinu hrane i koliko puta dnevno treba hraniti ribe. Početnici uvek preteruju sa hranjenjem. To dovodi do debljanja riba, zagađenja vode koje dovodi do raznih bolesti te na kraju do smrti riba. Dajte ribama samo onoliko hrane koliko mogu pojesti u 2-3 minute. Naviknite ih hraniti u isto vrijeme (ujutro ili predvečer).Bolje je više puta dnevno dati malo hrane nego jednom baciti hrpu toga. Poželjno je jednom sedmično ne davati hranu ribama. Vjerujte, ribama se neće ništa dogoditi. One u svom akvarijumu imaju žive hrane sasvim dovoljno (alge, infusoria, bakterije) tako da neće ostati gladne.
Četiri su glavna sastojka potrebna za riblju prehranu. To su:
  • Proteini - arginin (aminikiselina neophodna za noramalan rad hipofize, važan za metabolizam mišića), histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, valine. Potreba za količinom i vrstom proteina zavisi o vrsti ribe. Važni su za rast, a manjak može uzrokovati da riba zakržlja. Živa hrana je bogata proteinima dok neke kupovne hrane nemaju dovoljno proteina.
  • Ugljenihidrati - potrebni su ribama, ali ne u tolikoj meri koliko ljudima. Višak ugljenihidrata posebno šteti ribama mesožderima, dok ribe biljožderi imaju u crevima bakteriju koja pomaže rastvaranju ugljenohidrata u energiju.
  • Masti - potrebni su kao izvor energije i za izgradnju tkiva. Osiguravaju više energije od ugljenihidrata. Ali prevelik unos masti može dovesti do debljanja ribe.
  • Vitamini - manjak vitamina dovodi do slabog rasta, dezorjentacije, buljave oči, promena boje ribe, deformacija kostiju, te na kraju veća podložnost bolestima.




Suva hrana
U početnim danima akvaristike suva hrana je bila lošeg kvaliteta te se koristila samo kada nije bilo druge hrane. Danas je poznavanje toliko napredovalo da današnja hrana sadrži sve neophodne sastojke za svaku ribu. Suha hrana se više ne pojavljuje samo u listićima. Postoje sporo tonuće granule za ribe iz sredine akvarija i tablete za ribe na dnu. Takođe postoji specijalna hrana koja poboljšava rast, hrana za mlađ, hrana koja pojačava boju riba... Koju ćete vrstu hrane odabrati, zavisi o vrsti riba koje imate. Da li su biljojedi ili mesojedi, velike ili male... Prednosti suve hrane su tolike da je često ona jedina hrana koju vlasnici daju svojim ribama. Čista je i jednostavna za upotrebu, ne prenosi bolesti, traje dugo vremena (tokom vremena gube se vitamini – pripazite na datum).




Нема коментара:

Постави коментар